Catti Brandelius

När du blev en av oss

21 april – 11 juni

De arbeten Catti Brandelius visar på Bergagalleriet består av scener, berättelser och slagord. I form av teckningar, målningar och textila arbeten. 

I ett kargt skogslandskap utan ett enda löv försöker en figur att dra igång våren med hjälp av minnet av liljekonvaljerna och en blommig klänning. Ingenting går lätt för henne, till och med hunden släpar efter och drar åt andra hållet. 

I en annan berättelse, som också utspelas i skogen, strippas huvudpersonen in på bara skinnet för att sedan genomgå en förvandling.

Trots att uttrycket ser lättsamt ut och med en stil hämtad från tecknade serier, så kan innehållet vara tungt och handlar ofta om den vardagliga kampen. Och som vi alla vet kan den vara hård. Vi får kämpa mot yttre förutsättningar och inre demoner och bära en känsla av ensamhet trots att vi sitter i samma båt. Det handlar om att sträva på. Det handlar också om att ge upp. För att välkomna något annat.

 Catti Brandelius är född och uppvuxen i Gävle och bor och arbetar i Stockholm. 

Skillnaden mellan våra drömmar och den värld vi lever i är ett återkommande tema i hennes arbeten. Humor är en viktig komponent. Uttrycken är varierade, allt ifrån performance och musik till teckning och textila arbeten. Catti Brandelius är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I sin konst arbetar hon ofta med olika alteregos. Hon har bland annat varit Miss Universum, Profesora, Evert Taube, Elitakrobaten och Showtjejen. Catti Brandelius har också ett förflutet som sångerska i poporkestern Doktor Kosmos.

Utställningen arrangeras med stöd av Sveriges konstföreningar

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: